Dag 22: De liefdevolle woorden van een non

Dag 22: De liefdevolle woorden van een non

De zon komt op achter de kathedraal van Burgos. Een prachtig schouwspel waar ik geen genoeg van kan krijgen. 

Het heeft een beetje geregend vannacht waardoor de straten glinsteren in het zonlicht.

Ik glinster ook een beetje, want ik ben weer op de camino!

Ik loop over ongemakkelijke kiezelstenen en volg de pijlen die mij de stad uit leiden. Daarna wordt de omgeving steeds kaler.

Ik ben op de meseta, de beruchte kale hoogvlakte waar het enorm heet kan zijn in de zomer, hard kan waaien, en flink kan vriezen in de winter. Veel pelgrims hebben moeite met dit deel van de camino, omdat de wegen eindeloos lijken. Op wat kleine dorpjes na, is er niet veel te beleven op de meseta.

Maar dat lijkt mij juist een mooie ervaring. Ongekende leegte.

Vandaag schijnt de zon en het ziet er naar uit dat het een prachtige dag wordt. Ik hou van eindeloze vlaktes en stap lekker door.

Onderweg kom ik een kleine monasterio tegen. Ik heb alle tijd om het gebouw te bekijken en wordt door een non naar binnen geleid. Ook hier ontvang ik graag mijn sello – de pelgrimsstempel.

Een tweede non pakt mijn hand vast en kijkt liefdevol en diep in mijn ogen. Ze straalt zoveel warmte uit, dat ik al ontroerd ben voordat ze heeft gesproken. 

Ze hangt een kettinkje om mijn nek. Uit haar woorden begrijp ik dat het hangertje me zal beschermen, verlichten en (levens)kracht geeft op weg naar Santiago. Ze wenst me een mooie reis en vraagt me het kettinkje te blijven dragen op het pad. 

Ik bedank de lieve non en loop verder.

Om mij heen zie ik uitgestrekte kale velden en verre heuvels.

Mijn gedachten zijn nog lang bij de non en haar woorden. Elke pelgrim gaf zij iets anders mee. 

Aan het begin van mijn camino heb ik op verschillende plaatsen een kaarsje gebrand en het pad gevraagd om veiligheid, gezondheid en kracht. Precies datgene waar mijn hangertje voor staat.

Maar uiteindelijk was het vooral de liefde van de non waar ik kilometerslang stil van ben.

Het hangertje draag ik zodat ik er dagelijks aan wordt herinnerd wat een zachte blik en lieve woorden voor iemand kunnen betekenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top